Poplave Oktober in November 2014

Poplave Oktober in November 2014

Letos nam narava res ni prizanesla. Najprej nas je napadel žled, komaj smo odpravili posledice v gozdovih, že so nas napadle obilne padavine, in posledično poplave.
Na našem območju so bile najbolj prizadete vasi Bačne, Dolenja Dobrava, Gorenja Dobrava in Todraž, ter del Gorenje vasi, kjer je zalivalo na sreči samo kleti.

Pozivniki so nas prebudili v noči iz torka na sredo 22.10. ob 1:39, saj je voda že ogrožala hišo in gospodarske objekte v Žirovskem vrhu Svetega Antona 1, natančneje v Karlovskem mlinu.
Ker pa smo bili preko ARSO obveščeni o obilnejših padavinah pa je v Žirovski vrh izvozila samo ena ekipa 7 gasilcev z vozilom 1 (GVC 16/25). Ostala ekipa pa je počakala v orodjarni na nadaljna navodila. Ob prihodu na kraj smo ugotovili, da voda res ogroža hišo. Na kraj pa je prišla tudi sosednja enota PGD Poljane z GVV-2 . Na varno smo prestavili osebni avtomobil in v trenutku je plaz zasul propust pod edino dovozno pot do domačije. V trenutku smo ostali ujeti na drugi strani vode z štirimi domačimi ter 6 gasilci. Naše vozilo pa je ostalo na varni drugi strani. Enota PGD Poljane pa je že dobila klic na svoje območje v dolino Hotovlje, tako da sta bila dva njihova člana ujeta z nami na domačiji.  Domače smo evakuirali iz hiše, ker smo ocenili da je prenevarno. Ekipa dveh gasilcev je peš odčla pogledat kakšne so možnosti so za evakuacijo po drugi strani, vendar sta se vrnila brez rešitev. Edina in najboljša rešitev pa je bila reševanje z vrvno tehniko. in sicer z postavitvijo žičnice iz pritličja pekarne do tovornjaka.. Na začetku smo imeli nekaj težav, da smo vrv dobili na drugo stran, ampak na koncu pa smo dobro napeli nosilno vrv in varno rešili vse domače, ter sami sebe.

Med vsem tem dogajanjem pa smo prejeli kar nekaj klicev in pozivov iz vasi Gorenja Dobrava, in Gorenje vasi. Druga ekipa, ki je ostala v orodjarni pa je kmalu za našim izvozom izvozila na pomoč proti Gorenji Dobravi, kjer so rešili, kar se je rešiti dalo. Na pomoč so nam priskočila društva iz PGD Hotavlje, PGD Trebija, PGD Poljane, PGD Lučine in PGD Sovodenj.  Med vsem tem pa je bil vzpostavljen štab CZ občine Gorenja vas – Poljane v orodjarni PGD Gorenja vas.
Na višku vseh dogodkov pa smo doživeli še eno nesrečo, narasla Poljanska Sora nam je že tretjič v enem letu in pol zalila prostore orodjarne PGD Gorenja vas. Na srečo je bilo nekaj članov v tistem trenutku v orodjarni, in so takoj začeli reševati opremo in oblačila na varno, v višje ležeče predele. Tokrat pa je voda res dosegla skoraj do mize.

Proti jutru smo se skupaj dobili v začasnem štabu CZ Občine Gorenja vas – Poljane pri našem dolgoletnemu članu Janku Oblaku na Poljanski cesti. Po kratkem počitku pa smo se odpravili v prostore orodjarne, ter jo za silo očistili, da je bila primerna za nadaljno operativno delovanje enote.

Dopoldne pa smo bili razdeljeni v tri ekipe. Prva je črpala vodo iz kleti po gorenji vasi in Dobravšcah, druga ekipa se je odpravila na Dolenjo Dobravo 26 in 27 natančneje h’Sivc, kjer so odpravljali posledice poplav, tretja ekipa pa na Gorenjo Dobravo 34 (K Brodarju). Višje proti Todražu pa se sploh ni dali zarati razrite ceste in vode na cesti. Šele proti popoldnevu smo se z gradbeno mehanizacijo prebili višje po vasi do Gorenje Dobrave 32 (Troha) in 25 (Krmelj), kjer smo pomagali pri odpravi posledic poplav hudournikov.

Od četrtka 23.10. do sobote 25.10. pa smo odpravljali posledice poplav po Dolenji in Gorenji Dobravi, Bačnah in Todražu.
Slike si lahko ogledate na Facebook albumu

Na pomoč so nam priskočili tudi pripadniki Slovenske vojske z gradbeno mehanizacijo, gasilci PGD Trebija, PGD Hotavlje, PGD Lučine in gasilci GZ Vrhnika.
Vsem se iskreno zahvaljujemo za pomoč pri odpravi posledic!

Žirovski vrh Svetega Antona 1 (Karlovski mlin) Poplavljeni prostori PGD Gorenja vas

Dodaj odgovor