INTERVENCIJA: NEURJE – 18-20.7.2023 (9)

V preteklih dveh dneh je naše kraje zajelo močno neurje z orkanskim vetrom, ki je ruval vse pred seboj. Glavnina neurja je v torek zvečer prešla iz smeri Novakov (kjer je prav tako prizadela velik del območja) preko severnega dela Hotavelj in čez sredino Gorenje vasi ter nadaljevala skozi Dolenjo in Gorenjo Dobravo naprej proti Lučinam in Horjulu. V pasu širokem cca 200-300m je s sunki vetra okoli 100km/h poškodovala večje število objektov.
Neurje, ki je naš kraj prešlo včeraj pa na srečo ni bilo dovolj močno za dodatne preglavice.
Gasilci naše gasilske enote smo bili na terenu od 18.7. od 19:30 do včeraj zvečer 19.7. do cca 21:00 ure. Seveda brez kratkega nočnega predaha za naše fante in dekleta ni šlo. Skupno smo posredovali na kar 35 lokacijah po območju celotne Gorenje vasi, Dolenje in Gorenje Dobrave, ter Dobravšc. V torek zvečer smo najprej prekrili kar nekaj stanovanjskih objektov in tako zaščitili le te zaradi napovedane nove pošiljke ponoči. Vse ostale objekte kjer je bilo imetje naših občanov (gospodarska poslopja, seniki,..) smo tako prekrili v naslednjemu dnevu, seveda spet s strahom pred napovedjo ki se na srečo ni uresničila. V torek zvečer takoj po prvih nekaj klicih na pomoč smo takoj aktivirali štab poveljstva naše enote in pričeli s koordiniranjem naših ekip po terenu glede na pridobljene informacije s strani ReCO-112. Na vse pozive se je takoj odzval tudi poveljnik Civilna zaščita občine Gorenja vas – Poljane in organiziral ves potreben material za prekrivanje streh, ki smo ga potrebovali na terenu. V sredo zjutraj ob prekrivanju objektov smo prejeli še informacijo, da je veter razkril streho na cerkvi Sv. Urbana na Gorenji Dobravi. ena ekipa je odšla takoj na ogled in ocenitev situacije. Do lokacije smo se le s težka prebili zaradi večjega števila podrtih dreves čez cesto. Ob ogledu situacije smo skupaj z upravnikom ocenili, da bomo za dostop potrebovali gradbeno in gozdarsko mehanizacijo. Podjetje MS gozdarstvo s.p. je nemudoma steklo v akcijo in sprostilo pot do cerkve. kjer smo skupaj s krajani cerkev prekrili s ponjavami, in preprečili nadaljno škodo.
V gasilski dom smo se torej vrnili včeraj zvečer utrujeni in premočeni ter tresajoči se od višine😆, vendar zadovoljni in veseli, da smo se vsi vrnili brez poškodb ter uspešno zaključeni še eni zgodbi. Ob vrnitvi pa smo ugotovili, da so bili naši pripravniki udeleženi na njihovi prvi intervenciji, zato smo ukrepali v skladu s taktičnimi postopki