INTERVENCIJA: KRAS – Požari v naravi oziroma na prostem – 23.07.2022 (16)

Ekipa naših 11 gasilcev se je včeraj v zgodnjih jutranjih urah, po skoraj 24 urah na terenu vrnila domov iz Krasa. Vsi so celi in brez poškodb 😉 Vendar pa žal brez tehničnih težav ni šlo 😕
Ekipa je skupaj s PGD Sovodenj dopoldne branila vas Kostanjevica na Krasu. V popoldanskem času pa, ko se je burja okrepila in se je požar pričel širiti proti vasi Lokvica, se je del ekipe z avtocisterno preusmeril na prvo ognjeno linijo v bran omenjeni vasi. Takrat je ekipa okusila apokaliptično moč ognja, ki brez predaha požira vse pred seboj. Ob bojevanju z rdečim petelinom in pokanju granat pa je za nameček vsega zagorel še zračni filter na avtocisterni. Požar na filtru so hitro pogasili in se umaknili na varno.
Stekla je ekspresna akcija menjave filtra, saj smo v dobri uri in pol uspešno dobili nov filter. Za vso pomoč in podporo se zahvaljujemo podjetju Semenič transport iz Podnanosa ter članu PGD Trebija za pomoč 😉
Našo dnevno izmeno smo z zamikom končali okoli ene ure zjutraj, ko smo se odpravili proti domu, izmučeni in naveličani vsega, vendar pa ob pogledu na domačine, ki s strahom spremljajo dogajanje in se nam z raznoraznimi gestami zahvaljujejo za našo nesebično pomoč takoj pozabimo na vročino, utrujenost in napor. Takšni momenti nam dajejo moč, ki jo gasilci v teh težkih trenutkih še kako potrebujemo!
Danes so na Kras napotena druga gasilska društva iz naše občine, naša enota pa se spet podaja na pomoč predvidoma v torek.
 
Hvala vsem, ki nas pri tem podpirate in nam pomagate! Upamo, da se ta ognjena stihija čimprej zaključi!